DAG LIEVE MENSEN!
De titel geeft nu wel heel letterlijk mijn afscheid aan. Er zijn de laatste maanden nogal wat parochianen die me vertellen dat ze het jammer vinden dat ik afscheid neem. Ik zeg dan altijd: Gelukkig maar, want je had ook kunnen zeggen: Blij dat ie eindelijk weg is. Maar alle gekheid; het is voor ons allemaal, zeker ook voor mij, niet makkelijk geweest om deze stap te zetten. Wanneer ik door was gegaan, had het mijn gezondheid gekost. Het is namelijk uiterst belangrijk in dit ambt om je religieuze/spirituele vrijheid te kunnen behouden in je werk. En die dreigde behoorlijk aangetast te worden. Velen begrijpen dat ook en geven me groot gelijk deze nieuwe stap in mijn leven te nemen. De consequentie van deze stap is wel dat ik dan ook moet verhuizen. Mijn overste heeft me dat gevraagd en me tegelijkertijd een nieuwe zending gegeven op een aantal middelbare scholen die de jezuïeten ooit hebben gesticht. Er is daar weer behoefte aan religieuze invulling. Hoe dat moet worden ingevuld, ga ik na mijn fiets vakantie met hen bespreken. Mijn nieuwe woonplaats wordt trouwens Delft! Aan het woonhuis wordt nu gewerkt. En dan kwam daar tussendoor ook nog het overlijden van mijn vader. Op 14 juni is hij naar mijn moeder gegaan. Ik had het voorrecht de laatste week van zijn leven voor hem te mogen zorgen. Zeer intensief; maar ook vol gezamenlijke herinneringen en humor. En dan kom je daarna ook in de afwikkelingen terecht. Maar dat hoort er allemaal bij. Ik hoor het van velen. Langs deze weg wil ik de velen danken die me in die periode hebben bemoedigd en me een kaartje hebben gestuurd. Dat was echt heel verwarmend. En dan ga ik aanstaande maandag een huurauto ophalen in Amsterdam, waarmee ik in twee dagen naar de Poolse grens rij, met mijn fiets achterin. Daar nog een stukje met de trein en dan begint het tweede deel van mijn fietstocht door Polen, Litouwen, Letland, Estland en Rusland (tot Sint Petersburg). Daar bezoek ik het graf van de vermoorde tsarenfamilie. En God fietst hopelijk weer met me mee zittend op mijn bagagedrager. Dan kunnen we onderweg weer gezellig met elkaar praten. Mijn hoofd zal weer leeg waaien en de zon zal mijn lichaam verwarmen en ik zal weer vele lieve mensen ontmoeten. En ik heb nu ruim de tijd. Namelijk acht weken. Ik zal via onze regiocoördinator Anne-Marie onderweg wat van me laten horen via een zogenaamde app. De parochies moeten zelf maar weten of ze het leuk vinden er iets van te plaatsen. Het laatste weekend (13 en 14 juli) zal ik nog voorgaan in de parochies Enkhuizen en Grootebroek, waar kort stil gestaan wordt bij mijn vertrek. Het echte afscheid voor alle regioparochianen vindt plaats op zondag 27 oktober in de jaarlijkse regioviering en dit jaar is dat: Enkhuizen. In een apart artikeltje zal ik nog vermelden wie mij eventueel gaat opvolgen. Maar dat weet ik op dit moment nog niet. Heel hartelijk bedankt voor jullie fantastische inzet en vriendschap. Dat zal ik nooit vergeten en neem ik in mijn hart mee naar Delft.
Pater Peter
Zie ook: https://www.jezuieten.org/wp-content/uploads/jezuieten-58.pdf

Start Inloophuis Medemblik 9 oktober 2019

Vanaf woensdag 9 oktober start inloophuis Medemblik met de inloop voor naasten van patiënten met een levensbedreigende ziekte. Mantelzorgers en familie gaan namelijk ook een onzekere tijd tegemoet. Alles staat óp z'n kop'. Voor hen is er helaas weinig ruimte om het eigen verhaal kwijt te kunnen. De vraag: Hoe is het nu met jou?, ligt al snel gevoelig. Het is daarom, dat het inloophuis de naasten apart uitnodigt om van elkaar te leren, maar ook om weerbaarder te worden in het begeleiden van een geliefde. Waar liggen je grenzen, wanneer kun je hulp vragen, maar ook waar? Tijdens de inloopochtenden zijn er geen patiënten aanwezig. Dan gaat het over ‘de naasten’ De meeste naasten willen de patiënt beschermen en vergeten dat ze ook recht hebben op oprechte en liefdevolle aandacht. De bijeenkomsten zijn ontspannen, informatief en leerzaam. Je mag ook iemand meenemen. We starten met een cyclus van om de 14 dagen van 10:00 tot 12:30, telkens op de woensdagmorgen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Opgeven wordt op prijs gesteld Info@inloophuismedemblik.nl